Zwiedzanie wraz z Śląskim oddziałem terenowym PSPD: BRJ – Browar Tenczynek

Witam wszystkich

Jak wspominałem w wpisie z imprezy „Browary i bimbrownie” w Chorzowskim skansenie zaproponowano mi bym wziął udział w spotkaniach PSPD i zobaczył jak to wygląda. Nie musiałem długo czekać, gdyż jeszcze w ten sam dzień dostałem telefon od prezesa śląskiego oddziału PSPD pana Jana Krysiaka z propozycją wyjazdu do nowo otwartego browaru BRJ w Tenczynku.

Wyjazd odbywał się 11 lipca, czyli tydzień po spotkaniu w skansenie. Udało się dostać urlop na ten dzień, więc czemu by nie pojechać? Poza małym fo pa, w postaci zostawienia szkła do degustacji w domu i braku swoich wyrobów podróż mijała całkiem sympatycznie.

1

Po dotarciu na miejsce wita nas odnowiona elewacja z nazwą browaru, oraz koparką w tle. Wiadomym jest, że nie da się wszystkiego zrobić w jeden dzień, jednak biorąc pod uwagę 76 lat przestoju rok prac renowacyjnych to krótki okres. Sam remont jak wieść gminna niesie pochłoną 12 mln złotych.

ten2

Oprowadzani byliśmy przez dyrektor Browaru Tenczynek Piotr Dusza i głównego piwowara Martina Andzejewskiego.

ten3

Historyczny strój Pana Piotra z obszerną wiedzą na temat samego obiektu robiła ogromne wrażenie.

Ciekawostką może być legenda, czy też historia jakoby Jan III Sobieski wracając spod Wiednia miał się zatrzymać w Tenczyńskim browarze.

ten4

Samo zwiedzanie zaczęło się od warzelni, która znajdowała się częściowo na pierwszym piętrze.

ten5ten6ten7

ten8

Warzelnia posiada dwie kadzie zacierne, kadź filtracyjną i kocioł warzelny, a wszystko jest sterowane z jednego panelu dotykowego, w bardzo prosty i przystępny sposób. Podobno piwowar będąc w domu może sterować procesem on-line.

ten9

Wybicie warzelni w Tenczynku wynosi podobno 90 hl.

Pod warzelnią znajduje się pomieszczenie, gdzie można zobaczyć spody kadzi, jak i całą mechaniczną część warzelni, oraz płytowy wymiennik ciepła.

ten10

Wszystko jest bardzo dobrze rozplanowane.

Po obejrzeniu warzelni mogliśmy udać się do fermentowni, podziemnymi korytarzami, które robiły ogromne wrażenie. Wysokie ceglane sklepienia w kształcie łuku, niska temperatura, skąpe światło (przez co nie mogłem zrobić dobrych zdjęć) przenosiło nas w czasie.

Sama fermentownia to również coś niezwykłego. Nowoczesne otwarte fermentory umieszczono w ceglanym pomieszczeniu z mnóstwem filarów i łuków.

ten11 ten12 ten13

Niestety po raz kolejny skąpe oświetlenie nie pozwalało na zrobienie dobrego zdjęcia bez statywu. Szkoda również, że żadne piwo nie było w tej chwili fermentowane.

Ponownie klimatycznymi podziemnymi korytarzami udaliśmy się do leżakowni. Nie wiem konkretnie ile tanków się tam znajdowało, ale ich ilość robiła wrażenie. Podczas otwarcia browaru leżakowało w nich 650 hl piwa. Jako ciekawostkę mogę podać, że najwyższe podziemne pomieszczenia mierzyły 7m wysokości.

ten14

W drodze „na powierzchnię” mijaliśmy pomieszczenie z zabytkowymi drewnianymi beczkami, które znaleziono w budynku.

ten15

Ostatnie pomieszczenie, przez które przechodziliśmy było pozostawione w całkowicie surowym stanie i było przygotowywane do utworzenia tam muzeum browaru.

ten16

A kegi wędrujące z nami zawierały Tenczyński Lager i Marcowe.

Przechodząc tyłami browaru mogłem zobaczyć „silosy” na słód i młóto, które po wysładzaniu jest w nich przechowywane i oddawane rolnikom jako pasza dla zwierząt.

ten17

Oraz odnawiane tanki leżakowe.

ten18

W małym niepozornym budynku zaraz obok browaru znajduje się „imprezowania” – czyli sala biesiadna. Jest umiejscowiona pod ziemią i jest zachowana w oryginalnym stanie, oraz klimacie.

ten19

Prócz kranów z piwem znajduje się tam też grill z okapem co pozwala na zrobienie prawdziwej biesiady – która odbyła się wieńcząc ciekawą wycieczkę i wyjazd.

Poznałem kolejne ciekawe osoby, zwiedziłem ciekawe miejsce i naprawdę miło spędziłem czas.

Ciekaw jestem co wy możecie powiedzieć o Tenczyńskim lagerze i marcowym, a może sami byliście na podobnej wycieczce? Piszcie w komentarz.

Dziękuję za przeczytanie wpisu i pozdrawiam wszystkich.

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Zwiedzanie wraz z Śląskim oddziałem terenowym PSPD: BRJ – Browar Tenczynek

  1. Pingback: Podsumowanie roku 2015 | CHORZOWSKI PIWOWAR

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s