Pinta – Kwas beta (Lichtenhainer)

Pinta – Kwas beta1

Styl: Lichtenhainer

9,0 blg, 3,2% alk.

IBU: 18

Skład:

Słody: pilzneński, pszeniczny jasny, monachijski typ I, dymiony bukiem

bakterie kwasu mlekowego Lactobacillus Helveticus

Chmiele: Strisselspalt, Hersbruker

Drożdże: US-05

Uwarzono w: Browar na Jurze

Data przydatności: 16.01.2016

Etykieta:

kwasbetaetyk

Użyte kolory w pełni oddają charakter piwa. Przywodzą na myśl kwaśność limonki/cytryny, a białe tło lekkość i pijalność. Nowe etykiety Pinty nie mają żadnych określonych kształtów i to się sprawdza. Jak zawsze na „kontrze” znajdziemy wszystkie informacje i opis stylu. Niewiele browarów się na to decyduje ostatnimi czasy.

Degustacja:

kwasbeta2

Piana: Zerowa

Barwa: Jasnopomarańczowa

Aromat: Gorzka pomarańcza, cytryna, lekka, schowana wędzonka

Smak: Kwasek cytrynowy, lekka wędzonka w aftertaste, gorzka pomarańcza

Goryczka: Bardzo niska, praktycznie nie wyczuwalna

Odczucie w ustach: Orzeźwiające, musujące na języku, wodniste, lekkie, pijalne

Ogólnie: Piwo zdominowane przez kwaśność, aromat skąpy, goryczka mogłaby być wyższa, a aromat intensywniejszy, naprawdę orzeźwiające, pijalne i kwaśne piwo.

UWAGA! NIE JESTEM SENSORYKIEM, CZY TEŻ SĘDZIĄ PIWNYM. SĄ TO TYLKO I WYŁĄCZNIE MOJE SUBIEKTYWNE ODCZUCIA Z DEGUSTACJI.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s