Warzymy: Porter Bałtycki – Warka #22 / Fermentacja cicha

Witam ponownie przy temacie Porteru Bałtyckiego

 

Po 30 dniach fermentacji burzliwej przyszedł czas na zlanie piwa na fermentacje cichą. Piwo fermentowało w temperaturze 8-10*C i wszystko przebiegało zgodnie z planem. Termostat działał i działa jak należy sterując temperaturą poprzez włączanie i wyłączanie lodówki.

 

W międzyczasie udało się zorganizować 10l wiadro, które mieści się do mojej niezbyt dużej lodówki. To tylko szczegół, że piwa miałem około 15l, ale Polak zawsze sobie jakoś poradzi. Do wiadra zlałem około 8l piwa, 2l do mniejszego 3l wiadra, a 4l zostały zlane do świeżej 5l butelki po wodzie z dodatkiem 3g płatków dębowych zrobionych z beczki po amerykańskim bourbonie.

W spartańskich piwnicznych warunkach się wszystko odbywało, jednak teraz po prawie trzech tygodniach cichej wszystko wygląda obiecująco.

porterw11

porterw12

porterw13

porterw14

Pomiar blg nieco mnie zaniepokoił. Odczyt pokazywał 8-9blg – BJCP zakłada maksymalne odfermentowanie do poziomu 6blg. Chciałem całą cichą fermentację przeprowadzić w temperaturze 5-6C, jednak widząc, że po zlaniu piwo jeszcze sobie trochę pracowało postanowiłem jeszcze na tydzień zostawić je w temperaturze fermentacji burzliwej. Po tygodniu obniżyłem temperaturę do około 6C

Co do płatków dębowych postanowiłem je wysterylizować poprzez 5 minutowe gotowanie i zadać je w również wygotowanej pończosze. Jak pomyślałem, tak zrobiłem.

Straty po fermentacji burzliwej szacuję na jakiś litr i mam nadzieję, iż zbyt dużo po fermentacji cichej nie ubędzie.

Mam nadzieję piwo zabutelkować 7 grudnia i nie robić już nowego wpisu, więc króciutką relację ze zdjęciami podepnę pod ten wpis.

Dziękuję, za zainteresowanie i do zobaczenia za dni parę.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s