Warzymy: American Barleywine – Warka #27 / Warzenie

Jakoś zaczęło mnie ciągnąć w stronę piw wysoko ekstraktywnych. Po Porterze Bałtyckim w kolejce czekał RIS, który miał być swoistym czyszczeniem magazynu słodu, ale gdy myślałem o potrzebie uwarzenia najpierw zwykłego Dry Stouta, żeby uzyskać gęstwę, lub robienia 5l startera na mieszadle, to jakoś chęci mnie opuszczały.

W lodówce za to posiadałem gęstwę drożdży US-05, po dwóch 10l warkach American Wheat. Gęstwa nie była stara, bo miała około tygodnia. Cóż szukając piw, które przypadłyby mi do gustu trafiłem na American Barleywine. Podstawę już miałem w postaci drożdży i pozostałego słodu pilzneńskiego, którego wygrałem w lipcu.

Cóż wystarczyło jedynie ułożyć recepturę. Jako że nie miałem przyjemności jeszcze pić przedstawicieli tego stylu, to jak zwykle opierałem się na opisie BJCP.

Wielkość warki 20.000 L Objętość do gotowania 26.000 L
Czas gotowania 2.000 hr Wydajność 53%
Gęstość początkowa 27.0 P Gęstość końcowa 7.2 P
Alkohol (ABV) 11.2% Goryczka 94.4 IBU (Tinseth)
Barwa 18 SRM (Morey) Kalorie (w 340 gramach) 384

Składniki fermentacji

Waga słodów: 13.330 kg
Nazwa Typ Ilość Zacierany Dodawany późno Ekstraktywność Barwa
Carabelg Słód 2.000 kg Tak Nie 78% 13 L
Cara pils Słód 1.000 kg Tak Nie 78% 2 L
Pilzneński Słód 6.100 kg Tak Nie 80% 4 L
Caraamber Słód 1.000 kg Tak Nie 77% 27 L
Pale Malt Słód 830.000 g Tak Nie 78% 3 L
Oats, Flaked Słód 400.000 g Tak Nie 80% 1 L
Carahell Słód 250.000 g Tak Nie 77% 10 L
Ekstrakt słodowy jasny Ekstrakt 1.750 kg Nie Nie 81% 8 L

Chmiele

Nazwa Alfa Ilość Użycie Czas Postać IBU
Zeus 16% 85.000 g Gotowanie 1.000 hr Granulat 94.4
Cascade 7% 20.000 g Chmielenie na aromat 10.000 min Granulat 0.0
Cascade 7% 20.000 g Chmielenie na zimno 7.000 day Granulat 0.0
Cascade 7% 20.000 g Chmielenie na zimno 0.000 s Granulat 0.0
Cascade 7% 10.000 g Chmielenie na aromat 30.000 min Granulat 0.0
Mosaic 12% 20.000 g Chmielenie na aromat 10.000 min Granulat 0.0
Mosaic 12% 10.000 g Chmielenie na aromat 30.000 min Granulat 0.0
Mosaic 12% 20.000 g Chmielenie na zimno 0.000 s Granulat 0.0
Mosaic 12% 20.000 g Chmielenie na zimno 7.000 day Granulat 0.0
Citra 12% 10.000 g Chmielenie na zimno 0.000 s Granulat 0.0
Citra 12% 20.000 g Chmielenie na zimno 7.000 day Granulat 0.0

Drożdże

Nazwa Typ Postać Ilość Krok
Safale S-05 Ale Gęstwa 500.000 mL Fermentacja burzliwa

Zacieranie

Nazwa Typ Ilość Temp. Docelowa temp. Czas
Infuzja 29.500 L 70.200 C 62.000 C 30.000 min
Temperature 66.000 C 1.000 hr
Temperature 74.000 C 10.000 min
Temperature 78.000 C 10.000 min
Final Batch Sparge Infuzja 10.000 L 58.191 C 74.000 C 15.000 min

 

Według opisu powinno się używać „rozsądnej ilości słodów karmelowych”. Uznałem, że chciałbym by w mojej interpretacji dało się wyczuć już w zapachu „rozsądny” dodatek słodów karmelowych. Szukałem więc słodów, które są dość jasne, by zmieścić się w widełkach barwy BJCP, ale jednak wnoszących sporo aromatów. Słód Carabelg ma wnosić mocno słodowy aromat i utrwalać pianę, a dodatkowo jest polecany do piw mocnych. Caraamber natomiast daje ładny czerwonawy kolor i podobno poprawia wydajność warzelni. Carapils również dla poprawy piany. Carahell, typowy ciemniejszy słód karmelowy. Płatki owsiane dla dodania aksamitności. Słód Pale Ale był po prostu dodany w celu czyszczenia magazynu. W sumie 11,6kg słodów! Nigdy jeszcze nie mierzyłem się z tak „grubym” zasypem.

barleywine1

Czas zacząć!

Początkowo zagrzałem 22,5l wody do 70*C i wsypałem całość słodów.

barleywine2

barleywine3

barleywine4

Jak widać mój 40l garnek ledwo co przyjął taką masę, ale dzielnie walczył!

O dziwo, czy też nie tak gęsty zacier bardzo dobrze trzymał temperaturę. Udało się bez podgrzewania utrzymać 62C przez 30min bez podgrzewania i kolejne 60min w 66C w sumie udało się przetrwać tylko z jednym podgrzaniem. Po zmierzeniu blg byłem zawiedziony wydajnością, więc postanowiłem dolać 6l wody o temperaturze 67*C, żeby rozluźnić zacier i zacierałem jeszcze przez kolejne 30 min. Po tym czasie niewiele się zmieniło. Teraz już zacier sięgał prawie do brzegu garnka.

W międzyczasie przystąpiłem do przygotowania dwóch kadzi filtracyjnych z „sracz wężykami”.

barleywine5 barleywine6

 

Szybka próba jodowa, która wyszła negatywnie i nie pozostało nic innego jak tylko podgrzać zacier do 78*C i przełożyć go do kadzi.

barleywine7

barleywine8 barleywine9

 

 

30min na ułożenie się złoża filtracyjnego i nadszedł czas na rozpoczęcie filtracji.

barleywine10

Sama filtracja przebiegała naprawdę sprawnie. Zawróciłem po 8l z każdego filtratora i uzyskałem naprawdę klarowną brzeczkę. Wysładzałem wszystko 10l wody i pozwoliłem spłynąć wysłodzinom do ostatniej kropli.

Otrzymałem około 24l brzeczki o ekstrakcie 20blg. Nie satysfakcjonował mnie taki wynik, gdyż finalnie celowałem w 27blg, ale nauczony przejściami z Porterem Bałtyckim zaopatrzyłem się w ekstrakt słodowy jasny z Bruntala 1,7kg, który po dodaniu do brzeczki podniósł ekstrakt do 24blg.

Otrzymałem też około 10l cienkusza 10blg po dodatkowym wysładzaniu. Postanowiłem sprawdzić Jak sobie poradzi syrop kandyzowany, który sam wykonałem. Dodałem go tyle, że podniósł blg o 3*, dodatkowo wlałem resztkę ekstraktu słodowego, który gdzieś się ostał w szafce. Finalnie cienkusz miał 15blg, fermentował 6 dni na fermentacji burzliwej, 7 na cichej i zszedł do 2blg.

barleywine11

Zamierzałem gotować brzeczkę przez 2 godziny, więc przypuszczałem, że ekstrakt wzrośnie do założonej wartości.

Aha! przed gotowaniem odebrałem około 300ml brzeczki, dolałem 300ml wody, zagotowałem wszystko w 3l kolbie i odstawiłem do wystygnięcia.

barleywine12

Zaraz po zagotowaniu pojawił się przełom.

barleywine13

Po godzinie mogłem zadać chmiel, który miał dać bagatela 94IBU.

barleywine14

Standardowo już w moich sitkach.

barleywine15

Na 30min trochę chmielu dla smaku, jednak nie za wiele, by nie przykryć smaków słodowych.

barleywine16

Nieco mchu irlandzkiego na 15min, żeby trochę wyklarować nasze piwo.

barleywine18

I na ostatnie 10min też niezbyt wiele chmielu, by było czuć nieco Ameryką.

barleywine17

W miedzy czasie zdałem około 500ml gęstwy drożdżowej do kolny, by drożdże się rozruszały.

barleywine19

Na sam koniec standardowo – chłodzenie, zlewanie do fermentora, napowietrzanie i zadanie drożdży. Jedyną innowacją było dodanie części chmielu przeznaczonego na chmielenie na zimno w tak zwanej 0min, czyli dodanie części chmielu aromatycznego podczas chłodzenia w 70*C.

Na dzień dzisiejszy Aristocracy kończy 3 tygodniową fermentację burzliwą i będzie jutro zlewany na fermentację cichą, która również potrwa 2-3 tygodnie. Pomiar ekstraktu po 11 dniach wskazał 7blg, więc wynik satysfakcjonujący.

Posiadam już etykietę do tego piwa, jednak pozwolę ją sobie zaprezentować w kolejnym wpisie dotyczącym tego piwa.

Dziękuję wszystkim za dobrnięcie do końca wpisu.

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Warzymy: American Barleywine – Warka #27 / Warzenie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s