Olimp – Bacchus (RIS)

Olimp – Bacchus (RIS)bachus1

Styl: RIS

25blg, 9,5% alk.

IBU: ?

Skład:

Słody: Pilzneński, Monachijski, Abbey Castlemalting, Carafa III Special, Special B, Karmelowy 600,

Dodatki: Płatki owsiane, prażony jęczmień, moszcz winogron: Cabernet Sauvignon, Merlot

Chmiele: Iunga, Marynka

Drożdże: US-05

Uwarzono w: Browar Olimp

Etykieta:

bachus2

Degustacja:

bachus3

Piana: Obfita, drobnopęcherzykowa, brązowa, opada pozostawiając cienką warstwę

Barwa: Czarne, nie przejrzyste, klarowne

Aromat: Słodki, słodka czekolada, słodko winogronowy (podobny do napojów winogronowych), pralina, karmel, nieco likierowy

Smak: Kwaśny (owocowo kwaśny?), palona kawa, która dość szybko przemija, nieco winny, słodkawy

Goryczka: Niska,  podbita nieco palonością

Odczucie w ustach: Gęste, gładkie, cierpkie, oblepiające, pozostawiające nienatarczywy palony posmak.

Ogólnie: Dobrym posunięciem było użycie drożdży US-05, zamiast S-04, które to odfermetowują głębiej i agresywniej. US-05 pracują nieco spokojniej. Samo piwo jest dobrze zbalansowane i nie dominuje, żaden aspekt. Dodatek moszczu winogron jest subtelnie wyczuwalny, charakter RIS jest zachowany w nieco łagodniejszy sposób i uzupełniany słodkimi akcentami, oraz winnymi nutami. Piwo godne polecenia, gdyż mimo wysokiego balingu i dużej zawartości alkoholu jest naprawdę przyjemne i nie agresywne w odbiorze. Przy pierwszym łyku zaskakuje kwaśność, jednak nie od słodów palonych, a jak mi się zdaje od dodatku właśnie owoców

UWAGA! NIE JESTEM SENSORYKIEM, CZY TEŻ SĘDZIĄ PIWNYM. SĄ TO TYLKO I WYŁĄCZNIE MOJE SUBIEKTYWNE ODCZUCIA Z DEGUSTACJI.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s