Pinta – I’m so horny (Espresso Lager)

Pinta – I’m so horny

Styl: Espresso Lager

18blg, 6,7% alk.

IBU: 27

Skład:

Słody: Pilzneński, Monachijski I, Chit, Pszeniczny, Czekoladowy

Dodatki: Kawa odmian: Adelante i Rio Azul

Chmiele: Styrian Golding

Drożdże: S-189

Uwarzono w: Browar na Jurze

Degustacja:

Piana: Obfita, drobnopęcherzykowa

Barwa: Ciemnobrązowe – prawie czarne, klarowne, z rubinowymi przebłyskami przy dnie.

Aromat: Kawowy, jednak jest to aromat kawy nie mocno palonej, przebija się aromat świeżej fasoli (pochodzący również od kawy), gdzieś w tle jakby majaczyły ciemne owoce, lekko słodki.

Smak: Pierwsza pojawia się słodycz, za nią delikatne akcenty czekoladowe z nienachalną, jednak dobrze wyczuwalną kawą, ze swoją lekką kwasowatością,

Goryczka: Niska podbijana palonością.

Odczucie w ustach: Pełne, delikatnie gryzące, pozostawiające przyjemny posmak kawy

Ogólnie: Naprawdę ciekawe piwo skierowane całkowicie na dodatek – kawę, jest jednak dobre zbalansowane. Kawa nie jest agresywna, nie atakuje nas momentalnie po otwarciu butelki. Piwno nie jest puste. Czuć pozostałe po fermentacji cukry dopełniające całość. Pozostawia przyjemny, szlachetny posmak kawy, a decyzja o dolnej fermentacji w tym przypadku moim zdaniem bardzo trafiona. Chłopaki z Pinty jak zawsze wiedzą co robią.

UWAGA! NIE JESTEM SENSORYKIEM, CZY TEŻ SĘDZIĄ PIWNYM. SĄ TO TYLKO I WYŁĄCZNIE MOJE SUBIEKTYWNE ODCZUCIA Z DEGUSTACJI.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s