Warzymy: Braggot – Warka #50 / Warzenie

Spodziewanie, lub też nie na 50 warkę domową przypadło warzenie piwa, które ciekawiło mnie od dłuższego czasu, szczególnie, że znaleźć potrafiłem jedynie szczątkowe informacje na jego temat – mowa o Braggocie.

Nie jest on jedynie moim dzieckiem, a raczej życzeniem i szkoleniem piwowarskim Jacka. Postanowiłem ułożyć recepturę, która byłaby prosta i nie zaburzała balansu miedzy miodem pitnym, a piwem, jednak by użycie drogiego surowca jakim jest miód było ewidentne. Słodowości i zbożowości miał dostarczyć słód pilzneński, oraz melanoidynowy, a kontry goryczkowej chmiel Iunga, oraz Marynka.

Braggot – Braggot (26B)

Piwowar Jacek Miś, Daniel Lempke
Data 8.09.2017
Wielkość warki 19,867 L Objętość do gotowania 24,867 L
Czas gotowania 1,000 hr Wydajność 90%
Gęstość początkowa 34,873 P Gęstość końcowa 7,712 P
Alkohol (ABV) 19,5% IBU 38,9 (Tinseth)
Barwa 22,4 ebc (Morey) Estimated calories (per 33 cl) 476

Składniki fermentacji

Waga słodów: 10,500 kg

Nazwa Typ Ilość Zacierany Dodawany późno Ekstraktywność Barwa
Honey Ekstrakt 6,000 kg Nie Tak 93% 2,0 ebc
Pilsner (2 Row) Bel Słód 3,500 kg Tak Nie 79% 3,9 ebc
Melanoidynowy Słód 1,000 kg Tak Nie 75% 70,1 ebc

Chmiele

Nazwa Alfa Ilość Użycie Czas Postać IBU
Marynka 7,5% 25,000 g Gotowanie 1,000 hr Granulat 9,0
iunga 12,5% 50,000 g Gotowanie 1,000 hr Granulat 29,9

Drożdże

Nazwa Typ Postać Ilość Krok
WLP099 – Super High Gravity Ale Yeast Ale Płynne 200 ml Fermentacja burzliwa

Zacieranie

Nazwa Typ Ilość Temp. Docelowa temp. Czas
Infusion 14,000 L 66,200 C 62,000 C 1 hr
Temperature 72,000 C 10 min
Final Batch Sparge Infusion 12,500 L 79,000 C 79,000 C 15 min

Mimo, że piwo było Wysoko ekstraktywne, to 57% zasypu, czy też ekstraktu pochodził od miodu, który potraktowaliśmy jak zwykły ekstrakt, więc i zacieranie nie było straszne.

Wspólne warzenie ma też swoje plusy

Dla nas piwowarów to już nużący banał, ale dla początkujących wielka chwila.

Zacieranie nieskomplikowane, bo jedno temperaturowe w 62°C, by uzyskać jak najwięcej fermentowalnych cukrów, 72°C by mieć pewność, że cała skrobia została przerobiona na cukry i wygrzew do 79°C.

Szybka lekcja po co, na co i dlaczego ten sracz wężyk jest w tym fermentorze.

I można przekładać zacier bo filtratora.

Ciasto musi odpocząć po wyrobieniu, a złoże ułożyć się, wiec daliśmy jakieś 20min spokoju naszemu przyszłemu Braggotowi.

Standardowo zawróciliśmy około 4l Brzeczki przedniej, odebraliśmy brzeczkę przednią i przystąpiliśmy do wysładzania.

Do gotowania trafiło 20L brzeczki.

Wsypaliśmy chmiel tylko na godzinę gotowania, by otrzymać jedynie goryczkę kontrującą słodycz i nie stracić smaku i aromatu miodu.

10min przed końcem gotowania przyszedł czas na ciężki kaliber.

6kg miodu powędrowało do garnka.

Pozostało jedynie schłodzić brzeczkę i dowiedzieć się jaki finalnie ekstrakt otrzymaliśmy.

Brzeczka była tak gęsta, że musieliśmy rozcieńczać ją 50/50 z wodą, żeby mniej więcej wiedzieć na czym stoimy.

Sam wynik trochę nas zaskoczył.

17,5 Brixa x2 = 35 Brixa! Litraż się zgadzał, bo celowaliśmy równo w 20l i udało się, ale miałem obawy, że mimo dużej ilości prostych cukrów drożdże WLP099 będą miały problem ruszyć tak gęsta brzeczkę. Po szybkim namyśle postanowiliśmy dolać 6l wody i uzyskać 26l 26blg i 20l zadać drożdżami WLP 099 ze wcześniej zrobionego startera, a 6l odlać do mniejszego wiadra i zadać innym szczepem bez startera – padło na FM13.

Piwo powędrowało do piwnicy, gdzie spokojnie fermentuje sobie w temperaturze około 17-17,5°C.

Podczas warzenia narodziła się idea, oraz piwna inicjatywa.

Mam nadzieję, że Jacek będzie coraz częściej pokazywał się przy Garnku z łychą.

Piwo póki co spokojnie fermentuje, drożdże mają jeszcze trochę pracy ale dzielnie już przerobiły około 17blg nie produkując żadnych nie pożądanych aromatów i smaków.

Zdjęcia: Jacek Miś

Zapraszam do udostępniania, pozostawienia komentarza, like, czy kontaktu.
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s