Poznajemy Browar: Browar Domowy „Garaż”

15350573_1817467615190469_7673087236723717417_n

Browar domowy założony przez Janusza z Katowic 1 grudnia 2014 roku. Janusz lubuje się w wysokich balingach, a co za tym idzie belgijskie style często goszczą w jego garach. Ma to swoje plusy – Niejeden piwowar chciałby mieć zapas piwa na wypadek apokalipsy, która może nadejść jutro, lub za parę lat. Zapytany o swoje ulubione style odpowiedział:

RIS, BW, belgijskie, portery bałtyckie (mocniejsze wersje też) i ogólnie dolna fermentacja”

garaz1Zdjęcie z Facebooka Browar Domowy „Garaż”.

Piwowar tego browaru to twarda sztuka – jak można się domyśleć nazwa „Garaż” nie wzięła się z kosmosu, a zimą podczas warzenia panuje tam zawrotna temperatura poniżej 10°C.  Janusz jest również członkiem Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych (Śląski Oddział Terenowy). Browar ma na swoim koncie ponad 90 warek z czego piwem o najmniejszym ekstrakcie było Grodziskie, a o największym Wee heavy 36°plato, najdłuższa filtracja wyniosła 4 godziny, natomiast najcięższe warzenie pochłonęło 11 godzin.

Warzelnia browaru składa się z dwóch taboretów gazowych, oraz trzech garnków – 32l, 40l, 50l.

Zdjęcie z Facebooka Browar Domowy „Garaż”.

Kiedyś myślałem, że dużo warzę, jednak Browar Domowy „Garaż” pracuje na pełnych obrotach i warzy średnio od 1 do 8 warek w miesiącu.

Zdjęcie z Facebooka Browar Domowy „Garaż”.

Jak każdy piwowar domowy Janusz bierze też udział w licznych konkursach piw domowych, a konkretniej wziął udział w ponad 10, z czego najwyższym podium było 3 miejsce w Biela Vrana, które zajął piwem w stylu Mild.

Zdjęcie z Facebooka Browar Domowy „Garaż”.

Ciekawym i mało już spotykanym rozwiązaniem jest układanie receptur w arkuszu kalkulacyjnym exela (raczej wszyscy korzystają z jakiegoś oprogramowania), jednak przez używanie takiego rozwiązania pojawiają się kolejne zalety. Kiedy nam odłączą prąd jesteśmy w sumie bezradni, a dzięki znajomości odpowiednich wzorów jesteśmy w stanie jeszcze coś zdziałać.

januszHojność Janusza nie zna granic – odwdzięczyć się jedynie mogę zdjęciem

Jak zawsze ciekawią nas też początki piwnej pasji, o których Janusz wypowiedział się następująco :

„Zainteresowałem się piwowarstwem pod koniec 2014 roku, wcześniej robiłem wino, piwo na początku z puchy i tak miało zostać, póki nie byłem na pokazie Pierona w Leśniczówce w Panewnikach, 2 tygodnie później zacierałem weissbiera” –  Jak widać PSPD prężnie werbuje członków wieloma inicjatywami, a sam Pieron jest aktywnym członkiem stowarzyszenia. W 2017 Janusz brał udział w walnym zebraniu PSPD jako delegat Śląskiego Oddziału terenowego.

Zdjęcie z Facebooka Browar Domowy „Garaż”.

Przypadek? Nie sądzę 🙂

Póki co piwowar Browaru Domowego „Garaż” przyznaje, że problem sprawiają mu piwa dzikie i kwaśne, z racji tego, że jeszcze temat nie został przez Janusza zgłębiony, choć słuchy chodzą o Brett IPA ze stajni Browaru Domowego „Garaż”.

Chciałem też się dowiedzieć, czy Janusz używa może jakiejś technologi kosmicznej, ma jakieś patenty, sprzęt, czy też plany na piwo, o których w innych domowych nie słyszano:

” serca 🙂 a poważnie to chyba trudno dodać coś czego nikt nie używał, planuje uwarzyć piwo z chrzanem, ale to już było :)”

Janusz jest naprawdę dobrym piwowarem, którego piwa zawsze chętnie się napiję, stara się pogłębiać swoją wiedzę i nie stoi w miejscu, a problemy stara się rozwiązywać nie po najmniejszej linii oporu. Jest bardzo sympatyczną osobą, oraz dobrym kolegą. Kiedy tylko będziecie mieli okazję próbujcie jego piw, bo naprawdę warto.

Piwa browaru na naszej stronie:

Rauchbock

Belgian dubbel

AIPA

Mild

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s